Președintele Comisiei Europene îl amenință cu „divorțul” pe Viktor Orban: „Un stat care introduce pedeapsa cu moartea nu are ce căuta în UE”

Publicat: 01/06/2015, 15:07
Actualizat: 01/06/2015, 21:16

„Nimeni care introduce pedeapsa capitală nu își are locul în Uniunea Europeană”, a declarat el într-un interviu acordat luni Suddeutsche Zeitung.

Juncker a afirmat că face parte din crezul politic elementar absența pedepsei cu moartea, așa că va apărea un conflict în cazul în care premierul ungar Viktor Orban va contesta acest principiu.

Comentând afirmațiile lui Orban potrivit cărora planul de redistribuire a imigranților în cadrul UE este o „nebunie”, Juncker a declarat că premierul ungar „nu este în mod evident familiar cu termenii psihologiei și neuroștiinței dar acest lucru nu trebuie să îi fie imputat”.

Orban a generat un val de nemulțumire în Europa la sfârșitul lui aprilie, când a afirmat că subiectul pedepsei cu moartea, care a fost abolită în 1990 în Ungaria după înlăturarea de la putere a regimului comunist, a fost „repus pe ordinea de zi”. Comisia Europeană a reamintit că abolirea pedepsei capitale este „o condiție prealabilă pentru aderarea la UE” și pentru a rămâne în cadrul blocului comunitar.

Viktor Orban, în Parlament: Ungaria trebuie să rămână membră UE și NATO

Ungaria trebuie să rămână membră a Uniunii Europene și a NATO, a declarat, săptămâna trecută, premierul Viktor Orban, vorbind în fața Parlamentului, ca răspuns la o întrebare a lui Gabor Vona, liderul partidului radical naționalist Jobbik, relatează MTI.

Întrebat dacă va fi organizat un referendum pentru renegocierea poziției Ungariei în cadrul UE, Orban a declarat că Jobbik „se poate ascunde în spatele unui referendum” dar „adevărul este că Jobbik ne vrea afară din UE și NATO”. Este în interesul poporului ungar ca Ungaria să rămână membră în ambele organizații, a declarat el.

Parlamentarul socialist Tamas Harangozo a pus o întrebare privind remarcile făcute de fostul ambasador american, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, care ar fi scris într-o carte publicată recent că premierul discuta periodic cu ministrul Dezvoltării, Zsuzsanna Nemeth, pentru a revizui o listă de proiecte de clădiri publice înainte de a decide care ar trebui să primească întâietate și ce oferte să fie câștigătoare.

Harangozo l-a întrebat pe Orban dacă a participat la întâlnirile Ministerului Dezvoltării și dacă a luat personal decizii în legătură cu licitațiile, în special în ceea ce privește autostrada M4, a cărei construcție a fost înghețată recent din cauza suspiciunii că ar fi implicat un cartel, ridicată de Comisia Europeană.
Premierul a declarat că a participat la toate întâlnirile. El a subliniat însă că decretul ce reglementează operațiunea Comisiei guvernamentale pentru dezvoltare națională este public și poate fi văzut de oricine.

Parlamentarul Jobbik Adam Mirkoczki i-a cerut lui Orban să susțină o dezbatere parlamentară privind pedeapsa capitală, inițiată de Jobbik. Mirkoczki a subliniat că în 2012, premierul s-a raportat la principiile UE pentru a explica de ce nu ar trebui reinstituită pedeapsa cu moartea. Orban a declarat că uciderea unui tânăr vânzător în sud-vestul Ungariei a generat nemulțumire în întreaga țară. Insistând că UE a „atacat” implementarea sentințelor pe viață reale, el a afirmat că situația s-a schimbat. Orban a declarat că dacă Bruxelles-ul poate „forța” o țară să lase infractorii să se întoarcă în societate, atunci „nu ar trebui să luăm acțiuni defensive, ci să facem un pas înainte”.

„Trebuie să răspundem afirmând: haideți să avem o dezbatere despre pedeapsa capitală”, a declarat Orban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Jocul lui Darwin: Cum a ajuns un fost gamer de 20 de ani unul dintre...
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
"Este o tragedie imensă". Cei trei tineri români luaţi de ape în Italia, sub ochii...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Crește salariul minim de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Legea îți interzice daca locuiești la bloc în România. Nu ai niciun drept dacă vecinii...
Bucureștiul, un mare punct de atracție pentru turiști. Marile puncte forte ale Capitalei
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
George Burcea, total schimbat în noul film în care va juca. Cum arată acum fostul...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Cum a fost creat un „computer viu” cu 16 mini-creieri făcuți din țesut uman?
×